Seizoensproducten

Vroeger… lang, lang geleden had je ze nog: echte seizoensproducten! En dan doel ik niet op boerenkool, aardbeitjes en asperges. Nee, ik bedoel paaseitjes, kerstkransjes en pepernoten. Als je vroeger pepernoten in de winkel zag liggen, wist je dat de Sint in aantocht was. En pas ná de pepernoten kwamen de kerstkransjes.

Tegenwoordig is alles anders. Pepernoten kun je vanaf half augustus kopen, de paaseitjes liggen sinds de jaarwisseling weer in de winkel. En dan gaan die seizoensproducten ook nog steeds meer op elkaar lijken. De ‘paaskoekjes’ (die kleine ronde koekjes met een ‘eitje’ er boven op), zijn de laatste jaren ook in kerstversie verkrijgbaar. En chocolade-kerstballen lijken verdacht veel op paaseitjes. Bij het zien van deze seizoensproducten stel ik mezelf tegenwoordig daarom eerst een aantal vragen:

  • voor welk feest/seizoen is dit product bedoeld?
  • ligt het hier nog omdat het feest al voorbij is, of moet het feest nog komen?
  • is het qua timing al logisch om het product nu te kopen, of verstoor ik dan mijn biologische kalender?

Bij pepernoten ben ik heel strikt: ik koop ze pas in de week dat Sinterklaas in Nederland komt. Of… soms de week er voor… 🙂 Maar al die weken dat ik me heb moeten inhouden (weken? maanden!), hebben een vreemde uitwerking: rond 5 december krijg ik het gevoel dat ik nog helemaal niet genoeg pepernoten heb gegeten! Bovendien zijn die zakken op 6 december ook nog eens extra goedkoop, wat ze nóg verleidelijker maakt voor mij. Het resultaat: tussen 3 en 6 december koop ik kilo’s pepernoten, chocoladeletters en taai taai, om in elk geval niet te kort te komen.

Dit jaar had ik het wat al te bont gemaakt. Er lag gewoon té veel sinterklaas-snoep bij ons in ‘de la’. De kinderen bleken er sowieso eigenlijk niet naar te talen en zelf waren we het na 5 december ook een beetje zat. Bovendien lag er al weer zoveel kerst-lekkers in de winkel! De pepernoten en speculaas bleven dus liggen. Nu de decembermaand inmiddels ver genoeg achter mij ligt, werd het hoogste tijd om op te ruimen! Eten verdwijnt bij mij niet snel in de prullenbak, dus googelde ik op ‘oudbakken speculaas’. Zowaar, ik kreeg een hit voor een recept. Een recept van Herman den Blijker nog wel, een echte kok!

Het recept bleek enorm eenvoudig! Een kind kan de was doen… dat heb ik ze dus ook maar laten doen! Terwijl de kinderen een lekker beslagje mixten, heb ik alles wat naar Sinterklaas rook verzameld. Ik kwam ruimschoots aan de vereiste 500 gram!

Het resultaat was heerlijk! Ook diverse gasten die er van proefden, vonden het zeer geslaagd. Ze zullen zich misschien wel één ding afvragen: zijn pepernoten nu zelfs al in februari te verkrijgen?!

Hieronder de iets aangepaste versie van Sinterklaastaart:

500 gram pepernoten, strooigoed, schuimpjes, speculaas-in-stukjes, enz.
poedersuiker
75 gram suiker
3 eieren
125 gram bloem
snufje zout
250 ml melk

  1. Zet de grill aan. Leg al het strooigoed op een vel bakpapier op de bakplaat, bestrooi met wat poedersuiker en grill het enkele minuten, tot de suiker en het snoepgoed wat verkleurt. (Herman doet dit met een brander, maar daar ben ik te gewoon voor 🙂 )
  2. Mix de eieren en de suiker in een grote kom en voeg na een minuut bloem en zout toe
  3. Voeg de melk toe
  4. Roer het strooigoed door het beslag, laat het enkele minuten intrekken en roer nog eens om. (Herman zet het geheel meteen in de oven, maar dat leidde mijns inziens teveel tot een ‘omelet’ op de bodem).
  5. Doe het geheel in een ingevette bakvorm en bak 40-45 minuten op 175 graden

De eerste dag is de koek knapperig, de dagen er na wordt het meer één geheel (zachter). Herman raadt aan 48u te wachten met eten, maar op de dag zelf was ie ook al heerlijk!

Eet smakelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s