Honger

Vandaag moet ik mij om 13.15u in het ziekenhuis melden. Nuchter… Het was al een behoorlijke tegenvaller om te horen dat ik terug moest komen naar het ziekenhuis. Maar toen ik hoorde dat ik nuchter moest komen en dat mijn afspraak pas ’s middags was, voelde ik de tranen opkomen…

Ik heb ETEN nodig als ik wakker word. Een stevig ontbijt. Ik snap niet hoe mensen zonder ontbijt de dag kunnen beginnen. Ik eet minstens 2 boterhammen, liever 3. En een beschuitje… en een smoothie… en 2 koppen thee natuurlijk… Vandaag moet ik dat allemaal missen. Net als mijn lunch, waarvan ik je de bourgondische details zal besparen. Ik mag welgeteld 400 ml water of aanmaaklimonade drinken.

Soms is het heerlijk om even zielig te zijn. Om jezelf zielig te vinden en ook nog wat meelevende blikken van anderen te krijgen. Maar vandaag word ik geconfronteerd met de relativiteit van mijn zielig zijn. Hoe erg is het om een beetje ‘honger’ te hebben? Ik moet denken aan de belerende reactie die je vroeger wel hoorde, als een kind zei dat ie honger had: ‘De kindjes in Afrika hebben honger, jij hebt trek‘.

Afgezien van de neerbuigende generalisatie van het continent Afrika, is het op dit moment pijnlijk waar: de kindjes in (een deel van) Afrika hebben honger. En niet alleen de kindjes. 20 miljoen mensen in 4 landen hebben honger. 100 duizend mensen in Zuid-Soedan hebben geen eten. Geen eten. Niet omdat ze er min of meer vrijwillig voor kiezen om vanmiddag nuchter in het ziekenhuis te verschijnen. Maar omdat er simpelweg geen eten is. Vandaag niet. Morgen niet. Om over 400 ml water nog maar te zwijgen.

Vorige week was de actiedag van Giro 555. Net op tijd bedacht ik dat het goed was om ook zelf met de kinderen in actie te komen. Jaël vond het maar vreemd om te horen dat de mensen in de getroffen landen dorst hebben: ‘Hebben die mensen dan geen huizen ofzo?’ Jawel… ‘Nou, dan kunnen ze toch gewoon water uit de kraan halen?’  Haar kinderlijke vanzelfsprekendheid maakt me extra bewust van de oneerlijke verschillen die er in deze wereld zijn.

Tijd voor actie dus. Om een klein beetje bewustwording te creëren bij de kinderen. En ze te laten merken dat ze zelf ook iets kunnen doen aan de problemen in de wereld (of ben ik dan naïef?). Samen hebben we kaneelbroodjes gebakken en aan onze buren verkocht. Ze mochten zelf de prijs bepalen. In totaal haalden we €52,10 op. Levi concludeerde: ‘Zo maken we iedereen blij: onze buren worden blij van de broodjes. En de mensen die honger hebben, worden blij omdat wij geld geven voor eten en drinken’. En daar werd ik weer blij van.

Mijn ‘honger’ van vandaag is in wereldperspectief eigenlijk alleen maar ‘trek’. En ja, ik weet, lijden moet je niet altijd willen vergelijken. Ook ik mag best even zielig zijn. Maar toch… Ik hoef nog maar een paar uur te wachten. Dan mag ik weer eten. En drinken. Water uit de kraan. En misschien wel een kaneelbroodje…

Mocht jij ook TREK krijgen door het lezen van mijn blog, dan kun je hieronder het recept voor kaneelbroodjes kopen ;-). De prijs mag je zelf bepalen. En overmaken op giro 555.

Kanelbullar (Kaneelbroodjes…)
lekker bij de paasbrunch

Voor het deeg:

  • 90 gram gesmolten roomboter
  • 50 gram suiker
  • flinke snuf zout
  • 1,5 tl kardemom
  • 300 ml melk (lauwwarm, maar zeker niet heet!)
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 500 gram bloem

Voor de vulling:

  • 100 gram zachte roomboter
  • 75 gram suiker
  • kaneel

Voor de afwerking:

  • 1 geklopt ei
  • parelsuiker (niet strikt noodzakelijk, maakt het wel extra mooi)

Aan de slag:

  1. Kneed van de deeg-ingrediënten een soepel, elastisch, niet plakkerig deeg. Hoe langer je kneed, hoe beter het deeg zal rijzen! Zelf ben ik een luie kok en gebruik ik het deegprogramma van de broodbakmachine, die meteen het deeg goed laat rijzen.
  2. Laat het deeg in de kom, onder een theedoek minstens een uur rijzen.
  3. Verdeel het deeg in twee stukken en kneed elk stuk nog eens goed door. Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol 1 deel uit tot een langwerpige lap van ongeveer 20×30 cm (denk aan een A4, iets groter mag ook, meten is niet nodig 🙂).
  4. Controleer of je lap niet aan het aanrecht is gaan plakken!
  5. Smeer de lap in met de helft van de boter. Bestrooi met de helft van de suiker en een dun laagje kaneel.
  6. Wil je niet te veel gedoe? Dan rol je het deeg nu vanaf de onderkant op. Je snijdt het deeg in plakken van ongeveer 2 cm, legt ze op de bakplaat met bakpapier, herhaalt het proces met het tweede stuk deeg en gaat verder bij stap 11.
  7. Wil je echte kunstwerkjes? Deel dan het deeg denkbeeldig in 3 stroken in: boven, midden, onder. Pak het bovendeel en vouw het dubbel, op het middendeel. Pak nu het onderdeel en vouw het ook op het middendeel.
  8. Rol met de deegroller het deeg nog heel voorzichtig iets plat, zodat de lagen goed aan elkaar plakken.
  9. Snijd het deeg van boven naar beneden in repen van 2 cm. Snijd het deeg vervolgens nogmaals vanaf onder in, maar nu niet helemaal tot boven (hou ongeveer 1,5 cm over). Er ontstaat een soort broek.
  10. Druk de bovenkant van de broek vast op het aanrecht. Draai beide pijpen van de broek een aantal keren rond. Maak van de twee spiralen die ontstaan een soort krakeling. Leg het broodje op de bakplaat met bakpapier en herhaal het proces met het tweede stuk deeg.Voor de ultieme draaitechniek en een geweldig filmpje van twee super-vriendelijke Zweedse senioren met een prachtig thuisbakkers-huwelijk, kijk je hier. Voor een snelle ondersteuning met foto’s kijk je hier
  11. Laat de broodjes onder een theedoek nog eens 30 minuten rijzen. Op een niet te warme plek, anders loopt de gesmolten botervulling tussen je deeglagen uit…
  12. Verwarm de oven voor op 225 graden. Bestrijk de broodjes royaal met het losgeklopte ei en bestrooi evt. met de parelsuiker.
  13. Bak de broodjes in ongeveer 10-12 minuten, tot ze mooi bruin zijn.

Warm en vers het allerlekkerst. Maar je kunt ze ook nu vast bakken en in de vriezer doen. Leg ze vervolgens op het moment van eten bevroren in een warme oven. Lekker bij de paasbrunch!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Ingrid Sies schreef:

    In alle opzichten een nuchtere blog Irene, mooi!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s