Netjes

“Er is één ding waar je me nog heel blij mee kunt maken: wil je me helpen om de keukenkastjes uit te soppen?”

Tja, hoogzwangere vriendinnen hebben soms rare wensen. Maar échte vriendinnen laten dat natuurlijk niet merken. (Ze schrijven er hoogstens een blogje over…) En dus stap ik ’s ochtends met goede schoonmaak-zin in de auto en rij naar mijn vriendin. Ik ben benieuwd wat ik -naast een bolle buik- zal aantreffen. Ik weet hoe dreigend de komst van De Kraamverzorgster kan voelen. Het idee dat jij straks boven in je bed ligt, terwijl beneden iemand de keukenkastjes opendoet en hoofdschuddend weer dicht doet, is erger dan het grootste beval-trauma. Maar… ik weet ook hoe het huishouden van mijn vriendin er normaal gesproken uitziet. En daar zit weinig bij, om je hoofd over te schudden.

Ruim drie jaar geleden heb ik óók geholpen bij de Grote Kraamverzorgster Schoonmaak in haar huis. Toen vertelden de hormonen mijn vriendin dat de ramen nog écht een keer gelapt moesten worden. En dat de boeken in de boekenkast op zolder nódig moesten worden afgestoft. Eerlijk is eerlijk: zo schoon als haar ramen waren vóórdat ik ze ging lappen, zo schoon waren die van mij in geen jaren geweest. En dus ben ik drie jaar geleden bij thuiskomst mijn eigen ramen ook maar eens gaan lappen. Al ben ik aan het afstoffen van mijn boekenkast nog steeds niet toegekomen…

Maar nu is dus haar keuken aan de beurt. Met een emmer sop en een doekje gaan we samen aan de slag. Wat een heerlijkheid om haar keuken schoon te maken! Want eigenlijk ís alles al schoon. Zou dat het geheim zijn van schone huishoudens? Dat je het nooit vies laat worden, zodat schoonmaken een pretje is? Bovenop mijn eigen afzuigkap ligt zo’n laag vet met stof. Als ik daar alleen al naar kijk, word ik zo moedeloos dat ik besluit om het schoonmaken nog een dagje uit te stellen.

Als we zijn aangekomen bij de kastjes en lades met voorraad begint het échte pleziertje voor mij. Mijn vriendin haalt allerlei spullen tevoorschijn die ze eigenlijk helemaal nooit gebruikt. Die soms ook ongeveer op of over de datum zijn. Gedroogde abrikozen -die inmiddels wel héél droog zijn-, dadels, havermout, enzovoort. En zoals ik zonder commentaar bij haar kom schoonmaken, zo stopt zij zonder commentaar al die spullen in een tasje. Voor mij. Want ze weet dat ík dáár blij van word.

En zo gebeurt het, dat ik bij thuiskomst lekker de keuken induik. Nee, niet om schoon te maken, maar om iets te bakken met al die lekkere ingrediënten, die toch echt hoog nodig op moeten. Om niet helemaal achter te blijven bij mijn vriendin, gebruik ik ook een restje deeg uit de vriezer. Want ik wil mijn vriezer graag leeg en schoon hebben vóór de zomervakantie. En de rest van de keuken? Die komt misschien morgen wel…

Opruim-cake

100 gram gedroogde dadels
50 gram gedroogde abrikozen
1 grote appel
2 eieren
5 el olie (“een scheut”)
1 el azijn

100 gram havermout
100 gram zelfrijzend bakmeel of cakemeel
2 tl bakpoeder
1 el koekkruiden
2 tl kaneel

Optioneel: restje speculaasdeeg uit de vriezer (ontdooid)

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een springvorm van 24 cm of een cakevorm met bakpapier, of vet m in.

Als je voor de optie mét speculaasdeeg gaat: druk het deeg plat op de bodem. Bak 20 minuten in de oven. Maak in de tussentijd de rest van het beslag.

  1. Laat de dadels en abrikozen 15 minuten wellen in gekookt water (zodat zelfs heel droge abrikozen weer zacht worden). Ontpit de dadels zo nodig.
  2. Schil de appel en snij in stukjes. Zet de appel in een schaaltje met een beetje water afgedekt in de magnetron. Ongeveer 2 minuten op half vermogen, tot de appel wat zachter is. Giet het water weer af.
  3. Pureer de dadels, abrikozen en appel met de staafmixer tot een gladde massa.
  4. Mix met een keukenmixer de eieren er door en blijf nog ongeveer 2 minuten mixen.
  5. Voeg olie en azijn toe.
  6. Spatel alle droge ingrediënten door het beslag.
  7. Giet het beslag in de springvorm (dus bovenop de optionele speculaasbodem).
  8. Bak gedurende ongeveer 35 minuten in de oven. (175 graden)

De baktijd kun je gebruiken om de ergste chaos in de keuken weg te werken. En als je tijd over houdt, kun je de afzuigkap eindelijk eens afnemen.. 

PS.: Voor wie dat prettig vindt om te weten: het recept zónder de optionele speculaasbodem is vrij van geraffineerde suiker.

Tip voor pas bevallen vriendinnen: zet de kraamverzorgster aan het werk (of een vriendin). Want deze koek is vast ook heel lekker met geboortemuisjes er op…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s