Huwelijkscrisis

Nog 7 maanden en 8 dagen. Dan zijn we twaalf-en-een-half jaar getrouwd. Maar gisteren ging het licht even uit. Huwelijkscrisis in huize Sies.

De 28e oktober 2005 was een prachtige dag. Niet alleen voor Timon en mij, maar voor heel Nederland. Want het was de warmste 28 oktober in 100 jaar. Bofferds die we waren. Iedereen die zijn bruiloft midden juli plant, lijkt nét een slechte zomer met onophoudelijke regen te treffen. Maar wij kregen een zonovergoten feestdag. Een cadeautje.

Het prachtige weer was niet ons enige cadeautje. Als armlastige studenten vonden we het hebberig en ordinair om als cadeautip een envelopje op onze kaart te zetten. Dus hadden we nagedacht over enigszins nuttige én leuke cadeaus voor op een cadeaulijst: een schilderij van IKEA (je bent student of je bent het niet), een gourmetstel (want dat hoort elk getrouwd stel toch te hebben?) en een blender.

Een blender. Ik weet nog precies van wie we de blender kregen. Van mijn vriendinnen van de middelbare school. Het was er niet zo maar één. Het was echt een degelijke, dure blender. Voor een degelijk getrouwd stel. Het eerste jaar stond ie nog in de kast (“wat willen we eigenlijk precies doen met een blender?”). Maar na een jaar kreeg hij een vaste plek op ons aanrecht. Vrijwel dagelijks zijn er sinds die dag smoothies in onze blender gemaakt. Er zijn héél véél biscuitjes en bastognekoeken in verkruimeld, voor tientallen cheesecakes en monchoutaarten. Er zijn vele liters pompoensoep, tomatensaus en courgettesoep in gedraaid (tot ik 2 jaar geleden een staafmixer kreeg). En er is ijs in gemaakt. Eén keer.

Dat ijs was een geniaal recept dat ik 2 weken geleden voor het eerst maakte. Je gooit bevroren stukjes fruit met een beetje kokosmelk in de blender en hebt direct superlekker ijs. Geen gedoe met bakjes in de vriezer, elk uur doorroeren met een vork en als eindresultaat toch nog ijs vol harde ijskristallen. Nee, direct klaar, prachtig van kleur, heerlijk zacht, smaakvol en nog gezond ook. Een recept om vaker te maken. Dacht ik.

Gisteren was het zo ver. De kring van de kerk kwam eten, als start van het nieuwe seizoen. Na een heerlijk voor- en hoofdgerecht dook ik de keuken in. Klaar om de show te stelen met mijn ijs. En toen… Ging het licht uit. De in het donker flakkerende kaarsen op tafel versterkten het gevoel van wanhoop dat zich van mij meester maakte. Daar ging mijn toetje. Daar ging mijn blender. Daar ging mijn huwelijk.

Het is over en uit. Timon had nog gehoopt het ding open te kunnen schroeven en een zekering te kunnen vervangen. Maar de schroefjes hebben een nog nooit vertoonde inkeping en zitten op totaal onbereikbare plaatsen. Blenders doen niet aan huwelijkstherapie.

Deze dag begon voor ons zonder smoothie. Een zwarte dag in ons huwelijk. En de hele dag spookt de vraag door mijn hoofd: zullen we een blender op de cadeaulijst zetten voor ons 12,5-jarig huwelijksfeest? 7 maanden en 8 dagen is nog zo lang… Misschien koop ik m toch nu maar vast. En dan vragen we in april gewoon envelopjes met geld!

Mango-avocado-banaan-ijs
Uit het boek “Eerlijk eten”

Voor 4-8 personen (afhankelijk van hoe groot je het toetje wil)

300 gram bevroren stukjes rijpe mango
200 gram bevroren stukjes rijpe avocado
1 rijpe banaan, in stukjes, bevroren
100 ml kokosmelk
1 limoen, geperst

Gooi alle ingrediënten bij elkaar in een degelijke blender. Gebruik de puls-stand om met korte stoten in enkele minuten het ijs te maken. Tussendoor even omroeren. Voeg evt. een klein beetje extra kokosmelk toe.

Als je blender en je huwelijk je te kostbaar zijn, of als je blender net overleden is, dan kun je de ingrediënten ook in een beslagkom doen en een staafmixer van 2 tientjes gebruiken. Misschien toch wel de beste optie.

Serveer direct in kleine kommetjes. Evt. kun je het ijs garneren met wat paranoten en kokosvlokken, of met een stukje kokosmakroon. In dat laatste geval is je toetje iets minder gezond en niet meer suikervrij.

 

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Marja schreef:

    Haha, mooi beschreven weer, ik zie het gebeuren! 😉 Gelukkig kan je huwelijk ondertussen wel tegen een stootje.
    Ik geniet van je blogs! Over 5 dagen dus 12 jaar, nog wat speciaals gepland?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s