Echte taart

Met bakken als hobby, is elke verjaardag een feest. Groot feest. En dus bof ik dat we in ons gezin elk jaar 4 jarigen hebben. Ik bof dat we niet alleen 4 jarigen hebben, maar ook zoveel lieve familieleden en buren die we graag uitnodigen op al die feestjes. Want tenslotte geldt: hoe meer zielen, hoe meer taart!

Dit keer is onze kleine-grote-meid aan de beurt. Op haar kinderfeestje hebben we cakejes versierd. Want taart is aan de meeste kleuters niet echt besteed. Maar in het weekend komen de opa’s, oma’s, ooms, tantes, neefjes, nichtjes en buren. Dit is het moment waarop ik heb gewacht. Mijn moment. Het taartenmoment.

Sinds de geboorte van de kinderen heb ik mezelf een soort verplichting opgelegd om op hun verjaardag een speciale taart te maken. Een Verjaardagstaart. Zo één met laagjes cake, botercrème en bavarois. En met een marsepeinen omhulsel in het thema-van-het-jaar. De lievelingsknuffel, de tram, poppen, Pluk van de Petteflet, prinsessen, een leeuw. Al deze thema’s zijn al eens verwerkt in een zeer arbeidsintensieve taart. Stuk voor stuk waren ze prachtig. En toch…

Wetende dat 1 Verjaardagstaart niet genoeg is voor alle gasten (en niet genoeg is om mijn bak-lust te stillen), maak ik elk jaar ook nog minstens 1 of 2 andere taarten. Gewone taarten. Monchoutaart. Appeltaart. Cheesecake. Een mens moet toch wat te kiezen hebben… En als de taart dan wordt aangesneden, valt me elke keer weer op, dat veel gasten toch eigenlijk liever Gewone taart hebben. Want de Verjaardagstaart is mooi, maar de Gewone-Irene-Taart is (nog) lekker(der). En dat vind ik zelf eigenlijk ook.

Dit jaar gaat het anders. Mijn kleine-grote-meid heeft al maanden geleden in een taartenboekje een prachtige taart gezien. Gewoon kan ik m niet noemen. Maar wel Echt. Geen marsepein. Maar schuim, frambozen en chocola. Een Echte Taart. En die wil ze als verjaardagstaart. Wat heb ik een geluk! Vol enthousiasme en plezier doorloop ik de stappen van het recept. Ik ben zo benieuwd naar het eindresultaat.

En dat mag er wezen. Het is echt een indrukwekkende taart, die qua uiterlijk niet onderdoet voor een Verjaardagstaart-met-marsepein. Vol trots loop ik met de Echte Taart de kamer in. De kaarsjes branden en alle ogen zijn gericht op de mooie taart en de van ongeduld springende jarige. Na een kleine 5-seconds-of-fame voor de bakker vindt de jarige dat het wel genoeg is geweest. Resoluut blaast ze de kaarsjes uit. Tijd om te proeven.

Terwijl Timon de Echte taart aansnijdt, neem ik de bestellingen voor Gewone taart op. Wie wil er allemaal appeltaart? Wie wil liever monchou? En wie wil cheesecake? Het blijft opvallend stil. Iedereen wil Echte taart. Ik krijg haast geen kans om zelf te proeven. Nog net op tijd weet ik een paar kruimeltjes van de schaal te snoepen. Hij is heerlijk.

Dit jaar blijft er voor het eerst geen Verjaardagstaart over. Wel een heleboel Gewone Taart. Maar ach, daar weet Gewoon Irene wel raad mee…

Echte Taart
Chocolade-frambozenvacherin (gebaseerd op een recept uit Chocolade van Jaqueline Bellefontaine)

Nodig:

bakpapier
spuitzak

4 eiwitten
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
175 g witte basterdsuiker
1 tl maizena
25 g pure chocolade, geraspt

150 g pure chocolade
400 ml slagroom
150 g witte chocolade
350 g verse frambozen

  1. Knip uit een vel A4 een hartvorm van ongeveer 20-25 cm breed en 20 cm hoog. Trek deze vorm drie keer over op bakpapier (met potlood werkt het best) en leg de vellen papier op bakplaten.
  2. Klop de eiwitten met vanillesuiker, zout en de helft van de basterdsuiker in een vetvrije kom met een vetvrije mixer tot een zeer stijf schuim. Je moet de bak op zijn kop kunnen houden, zonder dat de boel eruit schuift.
  3. Spatel voorzichtig de rest van de suiker, de maizena en de chocola door het schuim.
  4. Verwarm de oven voor op 140 graden Celsius.
  5. Vul de spuitzak (met gladde mond van ongeveer 1 cm doorsnede) met het schuim. Spuit het schuim op de drie hartvormen in gelijkmatige stroken.
  6. Zet het schuim gedurende 1,5 uur in de oven. Keer halverwege de platen om. Zet na 1,5 uur de oven uit en laat het schuim in de oven afkoelen.
  7. Smelt de witte chocolade au bain marie, of gewoon op laag vermogen in de magnetron.
  8. Klop de slagroom stijf en voeg de (niet te hete!) chocolade al roerend toe. Laat het geheel in de koelkast weer goed koud worden.
  9. Smelt de pure chocolade. Bestrijk 2 van de 3 afgekoelde schuimharten met een laag chocolade. Laat de chocolade hard worden. (Bewaar wat gesmolten chocolade voor de garnering van de derde laag.)
  10. Vul een spuitzak met de witte-chocolade-room. Leg een hart-met-chocolade op een taartschaal en beleg met room en frambozen. Leg het tweede hart-met-chocolade erop en beleg ook deze met room en frambozen. Leg het derde hart (zonder chocolade) er op. Garneer met toeven slagroom en de mooiste frambozen. Giet tenslotte een dun patroontje gesmolten chocola over de bovenkant.

Eet smakelijk!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s