Eigen baas

“Vandaag heb ik één was opgevouwen, één was opgehangen, boodschappen gedaan, het vuilnis weggegooid en 3 liter erwtensoep gemaakt. Check. Maar de strijk van de afgelopen 3 maanden hangt nog stééds in de kast en het speelgoed van gisteren en eergisteren ligt nog stééds op de grond…” Ben ik de enige thuisblijfmoeder die halverwege de dag een inwendig rapportje aan zichzelf schrijft over haar effectiviteit?

Vandaag komen de muren even op me af. De muren van de school, de supermarkt en mijn huis. De drie meest-bezochte plaatsen in mijn fascinerende leven. Ik voel me opeens daverend doelloos, zinderend zinloos en super suf. Ik kan wassen en zuigen wat ik wil, het heeft geen enkel nut. Mijn huis eindigt elke dag tóch weer in een chaos. Ik kan de ontbijtboel afruimen, maar morgen moet het weer op tafel staan. Ik kan met veel toewijding de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente fijn snijden en met de juiste kruiden tot een heerlijke saus omtoveren. Maar als ik een restje uit de vriezer opwarm, zijn mijn gezinsleden waarschijnlijk net zo tevreden.

Mijn leven voelt opeens zo zinloos.

Komt het misschien doordat ik de afgelopen weken iets té vaak de vraag heb gekregen of het me nog steeds bevalt, om niet te werken? Elke keer heb ik hetzelfde oprechte (!) antwoord gegeven: “Ik voel me gelukkig, meer dan toen ik nog aan het werk was. Ik ben blij met de keuze die we ruim twee jaar geleden hebben gemaakt. En nee, ik heb geen concreet plan wanneer ik weer aan het werk ga. Ik leef bij de dag en ik geniet er van.” 

De vraag was ongetwijfeld elk van de keren goed bedoeld. Maar elke keer dat de vraag werd gesteld, begon ik meer aan mezelf te twijfelen. Is er iets mis met mij? Kun je écht twee jaar lang genieten van het leven zonder baan? Kun je echt voldoening halen uit het dagelijks naar school, muziekles en zwemles brengen van je kinderen? Hoor je niet een voortdurende honger te hebben naar méér diepgang en uitdaging in je leven?

Waar ik de afgelopen weken met volle overtuiging mijn geluk verkondigde, is dat gevoel vandaag even ver te zoeken. Ik weet niet wat ik aan moet met mijn dag en heb het gevoel dat het ook niets uitmaakt. Ik ben eigen baas. Zelfstandige zónder personeel. Wat ik vandaag niet doe, zal niemand anders voor me doen. Het komt morgen wel. En wat ik vandaag wél doe, komt morgen trouwens óók weer… Ik verlang opeens hartgrondig naar het schrijven van een projectplan. Naar het halen van een ándere deadline dan half-3-bij-het-schoolhek-staan. Naar het afronden van een project middels een goed geformuleerde subsidie-verantwoording. Ik wil in mijn agenda kijken en zien dat ik volgende week een team-uitje heb. En ik wil met collega’s kunnen fantaseren over het kerstpakket van dit jaar: “Zou het zo’n doe-er-iets-leuks-mee-bon worden? Een doos vol gezellige onzin? Of toch weer alleen een fles wijn, in verband met de bezuinigingen?”

Terwijl de boodschappen nog moeten worden uitgepakt, de ontbijtboel nog op tafel staat, de wasmachine zijn eeuwige rondjes draait en het speelgoed van gisteren en eergisteren nog stééds op de vloer ligt, ga ik op de bank zitten. Ik begraaf mezelf onder een paar grote kussens en huil minstens een kwartier hartverscheurend hard. Ik ben zó zielig. En terwijl ik geen idee heb, hoe ik ooit weer kan stoppen met huilen vóór de deadline van half 3, val ik langzaam in slaap. Om een uur later als herboren weer wakker te worden.

Kijk, dat kan dan weer gewoon, als je eigen baas bent…

 

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Janike schreef:

  Je hebt een hele belangrijke baan. Misschien wel de belangrijkste die je kunt hebben. Respect!!!

  Liked by 1 persoon

  1. gewoonirene schreef:

   Zo voelt het gelukkig ook bijna elke dag! Maar nu dus even niet…

   Like

 2. bramsies schreef:

  Of het bevalt om niet te werken? Volgensmij is huisvrouw zijn al hard genoeg werken, HaHa! Mooi geschreven! 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s