De oven staat aan. Het cakeblik is ingevet. Ik roer nog een laatste keer door het beslag. En dan komt die twijfel op: “Zal ik het beslag in de cakevorm gieten, of zal ik de kom gewoon helemaal leeg eten?”
Als kind vond ik bakken al geweldig. Ik denk dat het mogen uitlikken van de beslagkom een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het ontstaan van mijn hobby. De geur van boter. De smaak van vanille en suiker. En dat melige, plakkerige gevoel in je mond. Daar kan een mooi gerezen cake eigenlijk niet tegenop…
Zwanger zijn is in dat opzicht best een lijdensweg. Want in cakebeslag zitten rauwe eieren. En die zijn not done voor het kindje in de buik. Daardoor wordt cake bakken een heuse mentale kwelling. Ik ben zó gewend om met mijn vinger de spetterts van het aanrecht te vegen. Om het beslag dat langs de buitenkant van de kom loopt te ‘redden’. En om een mixer, een lepel én een pannenlikker te gebruiken. Zodat er extra veel gereedschap is om schoon te likken. Al die gewoontes moet ik al 9 maanden onderdrukken. Tot gisteren.
Nee, ik ben -helaas- nog steeds niet bevallen. Maar gisteren herinnerde ik mij opeens het recept voor cake-zonder-ei. Ik heb dat recept 7 jaar geleden ontdekt, toen kleine Levi helemaal onder het eczeem zat. Als borstvoedende moeder heb ik toen alle mogelijke allergenen uit mijn dieet geschrapt. In de hoop dat dit de situatie zou veranderen. Het enige resultaat was een broodmagere Irene. En een goed recept voor cake zonder ei dus!
Mijn favoriete variant is de kruidcake. Maar gisteren vormde de chocolade-variant mijn redding op alweer-een-dag-ongeduldig-wachten-op-ons-kindje. Wat is Valentijnsdag dan opeens een heerlijk excuus om je man te verwennen. En de beslagkom leeg te likken…
Cake zonder ei
Nodig:
220 gram cakemeel
175 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel baking soda
1 eetlepel azijn
6 eetlepels (zonnebloem)olie
230 ml water
Voor kruidcake: gebruik bruine basterdsuiker en voeg 2 eetlepels koekkruiden toe.
Voor chocoladecake: gebruik bruine basterdsuiker en voeg 3 of 4 eetlepels cacao toe.
Aan de kruidcake kun je natuurlijk nog rozijnen toevoegen. En aan de chocoladecake kun je stukjes chocola toevoegen. Of noten. Of… verzin het zelf maar.
Bereidingswijze:
(Stap 1, 2 en 5 kun je overslaan als je van plan bent de hele beslagkom leeg te eten)
- Warm de oven voor op 175 graden.
- Vet een cakevorm in.
- Meng alle droge ingrediënten in een kom.
- Voeg alle vloeistoffen toe en roer rustig met een vork tot je een klontvrij beslag hebt. Mixen is niet nodig. Je kunt evt. wel nog een lepel, een garde en een spatel gebruiken om te roeren. Heb je straks extra veel om schoon te likken…
- Vul je cakevorm met het beslag en zet 30-40 minuten in de oven. Controleer na een half uur met een satéprikker of de cake al gaar is.
- Lik de beslagkom grondig schoon 🙂
Eet smakelijk!
P.S. Voor de creatie op de foto maakte ik ook nog karamel en chocolade-ganache… Maar dat is echt alleen goed voor je als je zwanger bent en iedereen tóch al een mening heeft over je buikomvang.