Envelop

Er ligt een envelop op de mat. Een witte envelop met een zwart randje. Wie zou er zijn gestorven? Met een vreemd soort nieuwsgierigheid open ik de envelop. Lientje. Ach… Lientje!

Ik heb Lientje 12 jaar geleden leren kennen op de kring van de kerk. Lientje kwam niet naar dezelfde kerk, maar ik zag haar elke week op kring. Een oude dame. Blind. En een geweldig persoon. Je kon echt met haar lachen. De beste herinnering die ik aan haar heb, is de keer dat we samen hebben gesjoeld. Lien ging helemaal los. En ik heb haar schaamteloos een topscore bezorgd.

Toen ik 8 jaar geleden verhuisde, veranderde ik ook van kring. Sindsdien heb ik Lien niet heel vaak meer gezien of gesproken. Zo gaat dat in het leven. Maar nu is Lientje gestorven. En ik voel me opeens zó ongemakkelijk.

Twee maanden geleden was ík druk in de weer met enveloppen. Witte enveloppen. Zonder een zwart randje. De enveloppen voor de geboortekaartjes van Juda. Bij het beschrijven van de enveloppen gebruikte ik de adreslijst die we vijf jaar geleden bij de kaartjes van Jaël hadden gebruikt. Lien stond op die lijst. Maar twee maanden geleden heb ik haar er af gehaald. Ik heb haar naam geschrapt. Omdat ik dacht dat ze gestorven was.

Ik dacht dat je dood was. Maar dat was niet zo. Ik had je een kaartje kunnen sturen. Kunnen vertellen van de geboorte van ons derde kindje. Je had het vast prachtig gevonden, ook al hadden we elkaar al in geen jaren meer gesproken. Ik had je een glimlach kunnen bezorgen. Maar ik dacht dat je dood was. En ik schaam me diep.

Er ligt een envelop op de mat. Een witte envelop met een zwart randje. Een envelop met mijn naam er op. En opeens dringt het tot mij door: ik stond al die jaren wel trouw op jouw adreslijst.

 

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Ingrid schreef:

    Wat een gevoelig maar ook herkenbaar onderwerp, kleine beslissingen die later toch veel impact blijken te hebben! Je zet me weer aan het denken over mijn eigen reageren en handelen!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s