Deelname onderzoek

Geachte heer/mevrouw,

Met veel interesse heb ik de uitkomsten van uw onderzoek gelezen. Graag zou ik willen deelnemen aan uw vervolgstudie. Hieronder zal ik kort motiveren waarom ik denk dat ik perfect in uw onderzoekspopulatie pas. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u mij uiteraard telefonisch benaderen.

U beschrijft in uw rapport hoe de stress in gezinnen toeneemt als het derde kind geboren wordt. En ik moet erkennen: het leven is er niet rustiger op geworden sinds mijn derde kindje een kleine twee jaar geleden geboren werd:

 • De wasmachine en vaatwasser draaien overuren. Dat ik het nog steeds red zonder wasdroger, betekent tot mijn schaamte vooral dat mijn kinderen regelmatig een dagje extra in hun eigenlijk-al-vieze-kleren lopen. Gewoon omdat er anders niks schoons of droogs is, om aan te trekken.
 • Ik kom altijd handen tekort. Pas toen ik zwanger was van de derde zei een vader van 3 kinderen tegen mij hoe onhandig het is om 3 kinderen te hebben. “Je hebt immers maar 2 handen!” Had deze vader dat eerder tegen mij gezegd, dan had ik kunnen nadenken over de redelijkheid van zijn argument. Nu ondervind ik dagelijks aan den lijve dat 2 handen nét te weinig is voor 3 kinderen.
 • Mensen verwijten mij de impact van mijn gezin op het milieu. Toen ik laatst met 3 kinderen over straat fietste, schudde een volslagen onbekende zijn hoofd en riep “Mevrouw! Drie kinderen! Dat is echt teveel voor deze wereld”. In een artikel over milieubesparende maatregelen las ik opnieuw dat ‘geen kinderen’ de beste keuze voor het milieu is. Zou het nog een klein beetje uit maken dat ik geen wasdroger heb?

Wat me echter het meest interesseerde aan uw onderzoek, was het tweede deel. Het deel waarin u beschrijft wat het stress-niveau is in gezinnen met 4 kinderen. Dat blijkt lager te zijn dan het stress-niveau in gezinnen van 3 kinderen. U noemt een aantal mogelijke verklaringen:

 • Bij 4 kinderen kan een moeder niet langer perfectie nastreven. Ze moet simpelweg accepteren dat haar kinderen niet altijd brandschoon en perfect gekleed zijn en dat er minstens één kind zonder lunch naar school is gegaan.
 • Ook het even aantal van een gezin met 4 kinderen heeft voordelen: ieder kind heeft altijd iemand om mee te spelen.  (Of ruzie mee te maken?)

Naast de door uw genoemde verklaringen zou ik nog een aantal hypotheses willen formuleren, die u wellicht kunt meenemen in uw vervolgonderzoek:

 • Neemt de kans op toekomstige milieuverbeteraars evenredig (of exponentieel?!) toe met het aantal kinderen in een gezin?
 • En zou de stress in gezinnen met 4 kinderen ook afnemen omdat hun ouders op zoek gaan naar nieuwe huisvesting, waar méér plek is voor wasrekjes? Of desnoods een wasdroger? 

Zoals ik deze brief al begon: ik zou graag willen deelnemen aan uw onderzoek! Het stress-niveau in een gezin met 3 kinderen moet in huize Sies overduidelijk vast te stellen zijn. En vanaf medio mei? Dan hoop ik op een significante daling!

Ik hoor graag uw reactie!

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Fem Ke schreef:

  Gefeliciteerd!!! Wat een creatieve manier om dit nieuws te vertellen.

  Geliked door 1 persoon

  1. gewoonirene schreef:

   Dank je wel Femke! 🙂

   Like

 2. mamatalla schreef:

  Wat een leuk nieuws! Van harte gefeliciteerd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s