Lok down

Was ik de enige, die vorige week tijdens de toespraak van Mark Rutte even naar zijn kapsel keek? Zou Mark nog even snel langs de kapper zijn gegaan, voordat hij de nieuwe maatregelen afkondigde? Dat is geen commentaar op onze minister president hoor. Ik geef m groot gelijk!

Hier in huize Sies is de timing wat ongelukkiger. Timon kreeg vlak voor de lockdown nog commentaar van video-bellende collega’s dat zijn haar zo ruig zat. Daar was hij het helemaal mee eens, maar het was er gewoon nog niet van gekomen om langs de kapper te gaan.

Zelf ben ik al bijna een jaar niet meer naar de kapper geweest. Toen de eerste lockdown begon, was het eigenlijk nét weer tijd om eens naar de kapper te gaan. Ik heb er geen traantje om gelaten. Met mijn eeuwige staartje valt het nauwelijks op dat mijn haar toe is aan een knipbeurt.

Tegen de tijd dat de kappers weer opengingen, had ik wel andere dingen aan mijn hoofd dan de schaar van de kapper. Er was een verse baby. En er moest verhuisd worden. Bovendien zou mijn broertje in september gaan trouwen. Ik besloot mijn knipbeurt uit te stellen tot dat moment.

In de weken voor de bruiloft werd ik tot twee keer toe snipverkouden en heb ik me dus (twee keer) laten testen op Corona. In de tijd dat ik moest wachten op de uitslag, kon ik natuurlijk niet bij de kapper binnenstappen en verklaren dat ik klachtenvrij was. En dus zat er maar één ding op: drie dagen voor de bruiloft heb ik mijn eigen haar geknipt. Het resultaat was niet onaardig. Bovendien: met mijn haar chique opgestoken (zelf gedaan!) kon geen enkele bruiloftsgast zien, dat mijn haar links iets korter was geworden dan rechts.

Het knippen van mijn eigen haar kan zowel wanhopig als overmoedig overkomen, maar was het geen van beide. Het is al 12 jaar geleden dat ik gestart ben met mijn “privé kappersopleiding”: privé in de zin dat ik alleen gezinsleden knip. Toen we 12 jaar geleden een half jaar in Tanzania woonden, had Timon meer vertrouwen in mij, dan in de lokale kapper. Die eerste knipbeurten kostten nogal wat tijd, maar leverden me veel complimenten op. Eenmaal terug in Nederland, ging Timon toch weer liever voor de snelle schaar van de echte kapper. Sinds die tijd leef ik me uit op onze kinderen en gaan zij -al zeg ik het zelf- met behoorlijk leuke kapsels door het leven.

Als de toespraak van Rutte beëindigd is, kijk ik Timon licht uitdagend aan. “Zal ik je haar dan maar weer knippen?” Meteen dezelfde avond voeg ik de daad bij het woord. Timon kijkt een filmpje. Ik maak zijn kapsel weer video-bel-waardig. Als ik klaar ben en de grond bekijk, zie ik de humor in van mijn actie:

Lok down.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s