Koud

Trek even iets warms aan bij het lezen van deze blog. Want ik kan me voorstellen dat mijn verhaal wat rillingen veroorzaakt. Ik ga je namelijk vertellen dat ik tegenwoordig koud douche!

Schrik niet te hard. Ik ben hier niet mee gestart vanwege de hoge gasprijzen. Want in de zomer van 2021 wist niemand nog wat ons op dat gebied te wachten stond. Toch besloot ik op dat moment om koud te gaan douchen. Ik was toe aan een nieuwe stap in het ‘verkleinen van mijn ecologische voetafdruk’ en zocht naar iets dat niet alleen goed is voor de aarde, maar óók voor mijn portemonnee. Want dat geeft mij de beste motivatie om een verandering vol te houden. Bovendien had ik ook nog eens gehoord dat koud douchen goed is voor je gezondheid. Wat wil een mens nog meer?

En dus besloot ik in de zomer van 2021 om voortaan koud te gaan douchen. Nee, niet 15 seconden koud afdouchen na een lange, warme douche, maar écht koud douchen. In een paar weken tijd draaide ik de thermostaat van 38 graden steeds een stukje lager, tot ik niet meer verder kon. Ik moet zeggen: het was even wennen. Het was best lang ‘even wennen’. Maar nu, na bijna anderhalf jaar, durf ik het wel hardop te zeggen. Ik douche koud. IJskoud.

Toen twee vriendinnen dit een tijdje geleden hoorden, reageerden ze geschokt. Zorgde ik nog wel goed voor mezelf? Schrapte ik nu zelfs dat ene momentje van ontspanning uit mijn dagplanning? Nu is douchen nooit mijn grootste ontspanning geweest. Want de tijd tikt door. Er moeten kinderen naar school. Of ze komen ruziënd de badkamer binnen (die ik nooit op slot doe, omdat ik mezelf onmisbaar acht). Warm douchen leverde me dus nooit zo heel veel op.

Koud douchen levert me het laatste jaar veel méér op:
– Tijd. In de tijd die een normaal mens staat te wachten tot de douche ein-de-lijk warm is, heb ik me tegenwoordig al helemaal gedoucht. Want eerlijk is eerlijk: ik blijf niet langer dan strikt noodzakelijk onder die koude douche staan. En zo wordt douchen waar het voor bedoeld is: schoon worden. Niet meer en niet minder. Functioneel. Daar hou ik van.
– Water. Ik beschreef het hierboven al. Koud douchen bespaart een hele hoop water. Wat voelde ik me deze zomer met alle alarmerende berichten over het lage grondwaterpeil goed bezig! Ik kreeg het er haast warm van. Toen we de jaarafrekening van het water kregen en we in het afgelopen jaar maar liefst 15% minder water hadden verbruikt, had ik toch wat gemengde gevoelens. Zó lang douchte ik vroeger toch niet?! Ik heb het wel héél grote verschil verklaard met de wasbare luiers die dit jaar ook zijn verdwenen uit mijn leven.
– Gas. Om heel eerlijk te zijn, zal dit effect minimaal zijn. Als ik zie dat we in zomermaanden maar 8 kuub gas verbruiken met ons hele gezin voor koken en warm water, dan zal mijn koude douche op jaarbasis misschien 5 kuub gas besparen. Dat is nog minder dan 1% van ons totale verbruik. Maar wie het kleine niet eert…
– Gezondheid. Nee helaas, ik ben het afgelopen jaar niet minder ziek geweest. En al die keren dat ik wél ziek was, stond ik lekker onder de warme douche hoor, geen zorgen! Maar… ik merk wel dat ik geen last meer heb van een droog gezicht en drogen handen. Dat scheelt meteen weer allerlei crèmepjes 🙂

Het allergrootste voordeel van koud douchen ontdek ik echter nu pas. Nu de wintertijd is aangebroken, we ons huis het liefst heerlijk warm zouden stoken, maar het gezien de gasprijs toch maar ietsje minder warm maken, is de koude douche mijn grootste vriend. Want waar ik vroeger niet wilde stoppen met de warme douche, omdat je daarna zo KOUD wordt, daar is het nu precies omgekeerd. Van een koude douche gaat je lijf AAN. En ná een koude douche is zelfs een onverwarmd huis héérlijk warm…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s