Iron Lady

Hoera! Mijn blog viert een feestje! Na één maand heb ik al meer dan 100 bezoekers. En ik heb 10 volgers! Wat zeg ik, zelfs 13 :-)! Hoogste tijd voor een feestje. Aangezien ik zelf nog niet overloop van energie (zie mijn vorige blog), heb ik een echte topkok-aanpak uitgeprobeerd: mijn personeel hard aan het werk in de keuken, terwijl ik wat aanwijzingen geef.

Om mijn bloedarmoede weer te boven te komen, ben ik een echte ijzervreter geworden. Naast de ijzerpillen die ik driemaal daags slik, heb ik direct gegoogled op “ijzerrijk voedsel” en bestaat mijn dieet nu uit volkoren boterhammen met appelstroop of ei bij ontbijt en lunch. Noten, dadels, abrikozen en rozijnen als tussendoortje en véél broccoli en spinazie als avondeten. Ik neem géén zuivel bij het eten, maar juist wél fruit met vitamine C, om de ijzeropname maximaal te bevorderen. Over het ijzergehalte van chocola heb ik niet veel gelezen, maar een placebo-effect is ook wat waard!

Inmiddels kan ik als ijzerexpert wel een ijzerhandel beginnen! Maar laat ik beginnen met een lekker baksel boordevol ijzer én vitamine C, maar zónder zuivel: de Iron Lady! De basis voor het recept vond ik bij AH (zie hier), waarbij ik zelf de nodige wijzigingen aanbracht om het recept maximaal ijzerhoudend te maken.

Mijn koksteam ging fanatiek aan de slag: snijden, raspen, mixen… alsof er een ster te verdienen viel. En die ster hébben ze verdiend, met glans, want het resultaat mag er zijn! Wat kan ik gelukkig worden van kokkerellen, zelfs als ik alleen maar toekijk :-).

Het maken van de topping vond ik meer iets om zelf te doen als topkok… Verkeerde keuze… De helft van de kokosmelk verdween in de gootsteen toen ik probeerde het water af te gieten. Maar toen ik eenmaal het resultaat proefde, was ik blij dat ik niet alles in de gootsteen had laten vallen. Verfrissend anders! En… een goede om te onthouden als ik eens een vegan topping nodig heb.

Al met al toch best vermoeiend… Maar ik kan wel weer heerlijk op krachten komen met een extra dik stuk cake! En oh ja, voor al mijn 13 lieve volgers geldt: er ligt een plakje voor je klaar! Maar… OP = OP!

Iron Lady

100 gram dadels
100 gram abrikozen
1 courgette
1 sinaasappel
3 eieren
1 zakje vanillesuiker*
250 gram volkorenmeel
1/2 zakje bakpoeder
snufje zout
3 el olie
50 gram gehakte pecannoten of walnoten
1 blikje kokosmelk (vetgehalte minimaal 17%)

* de diehard “suikerloos” vervangt vanillesuiker natuurlijk door essence of vanille uit een stokje. De zoetekauw voegt gewoon wat extra suiker toe :-).

  1. Zet het blikje kokosmelk in de koelkast.
  2. Laat de dadels en abrikozen weken in warm water. Rasp ondertussen de courgette met een rasp. Was de sinaasappel, rasp de schil en pers hem uit.
  3. Pureer de zacht geworden dadels (zonder het water) met een staafmixer of keukenmachine en het sinaasappelsap. Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  4. Klop met een mixer de eieren luchtig. Voeg vanillesuiker, dadelpapje, sinaasappelrasp, zout en olie toe. Bewaar wat sinaasappelrasp voor de topping.
  5. Klop courgette, volkorenmeel en bakpoeder door het beslag en voeg tenslotte de stukjes abrikoos en noot toe.
  6. Doe het geheel in een ingevet cakeblik en bak in een voorverwarmde oven (180 graden) gedurende 50-60 minuten. Controleer met een sateprikker of de cake gaar is.
  7. Maak het blikje kokosmelk open, laat het vocht er uit lopen (voorzichtig, niet boven de gootsteen doen… :-)) en klop de kokosroom samen met de overgebleven sinaasappelrasp tot een mooie topping. Laat de cake eerst goed afkoelen voordat je de topping er op smeert.

Eet smakelijk!

 

8 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Rolien schreef:

    Jammer dat het plakje zo ver is voor mij😢..klinkt goed zo’n ijzer oppepper💪

    Like

  2. Anne-Marije schreef:

    Morgen komt er een volger jouw kant op… Mag zij een plakje voor een andere volger meenemen aan het eind van de dag? 😉

    Like

    1. gewoonirene schreef:

      Ik leg een plakje apart 🙂

      Like

  3. Ali Maris schreef:

    Ben ik wel op tijd als ik pas na de middag kom morgen??

    Like

    1. gewoonirene schreef:

      Ik zal me inhouden, dan moet het net lukken!

      Like

  4. Sonja schreef:

    Hoe heb je de topping zo mooi gekregen? Heb vandaag jouw recept gevolgd – maar die stevige topping is bij mij niet gelukt (10 minuten geklopt)

    Like

    1. gewoonirene schreef:

      Hai Sonja,

      Is het jou wel gelukt om het water uit het blikje af te gieten?
      Bij mij ging het daar mis en verloor ik de helft van water en room. Het lukte toen ook niet meer om de rest van het water weg te krijgen, waardoor het inderdaad wat slap bleef. Ik had bovendien nog sinaasappelsap toegevoegd ipv rasp. Ik heb er wat roomkaas aan toegevoegd voor de hoeveelheid (had geen kokosmelk meer op voorraad), maar dat gaf niet perse veel stevigheid. Die kwam pas nadat ik de cake met topping had gekoeld.
      Was het bij jou ook nog slap nadat je het geheel hebt gekoeld?
      Dan ga ik m nog een keer uitproberen en evt. het recept aanpassen. Anders neemt niemand mijn blog meer serieus 😀

      Like

      1. Sonja schreef:

        Hoi Irene, ik heb er wat onderzoek naar gedaan want bij mij was er geen scheiding met water opgetreden. Wat ik las, is dat het vetpercentage essentieel is – dat moet minimaal 17% zijn (vol-vet). De mijne was 5,6% 😦 Dus als je het nog eens probeert, let dan op dat je kokosmelk met minimaal dit vetpercentage gebruikt. En wellicht dan ook melden in het recept.Ik hoor graag of het dan lukt.

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s