Lekker ingewikkeld

Wat eten we vandaag? Met kinderen in huis vind ik het best verleidelijk om voor een succes-gegarandeed-week-menu te gaan. Een menu dat bestaat uit eten dat snel te bereiden is ( want anders moeten ze zoveel fimpjes kijken tijdens het koken ;-)). Maar vooral een menu vol gerechten die zonder al te veel gezeur naar binnen gaan.

Als ik mijn kinderen vraag wat hun favoriete eten is, dan is het antwoord: “Patat en barbecue” of -afhankelijk van het seizoen- “Barbecue en patat”. Als ik hen zou vragen om een gezond weekmenu op te stellen, dan zouden ze denk ik tot het volgende lijstje komen:

  1. Maandag: spaghetti
  2. Dinsdag: bami
  3. Woensdag: wraps
  4. Donderdag: courgettesoep
  5. Vrijdag: aardappeltjes met sperziebonen
  6. Zaterdag: lasagne
  7. Zondag: patat of zelfgemaakte pizza

Op zich is er niets mis met dit menu. In alle zeven gerechten stop ik veel groente. Zelfs bij patat eten we eerst een bord groente leeg voordat de frituurpan überhaupt aangaat… 🙂 En met dit weekmenu is gezelligheid aan tafel bijna gegarandeerd. Wat wil een moeder nog meer? Nou… een beetje variatie en uitdaging in de keuken! Dus ben ik een keer voor ‘lekker ingewikkeld’ gegaan.

Het is hier bij nieuwe of minder geliefde gerechten vaak de kunst om een succeselement toe te voegen uit de top 7. Dus wél een anders-dan-anders saus, maar ‘gewoon’ met spaghetti. Zodat ik met een stalen gezicht kan beweren dat we spaghetti eten en er dus geen reden tot klagen is. Of broccoli-en-spinazie-soep (2 minder geliefde groenten hier) die dezelfde uitstraling heeft als courgettesoep. In dat geval laat ik de kinderen in de pan kijken en vertellen wat we eten: “yesss, courgettesoep!” Geen commentaar van mijn kant en de soep is in no time op. (Is dat liegen?!)

In dit geval koos ik voor succeselement ‘wrap’. Met veel lekkers er in-gewikkeld. Om de succeskans nog wat te vergroten besloot ik de wraps niet vast te maken met het vertrouwde cocktailprikkertje, maar ze vast te binden met bakkerstouw. Zo’n prachtig ogend pakketje moet de jonge eter toch verleiden?!

Helaas… Deze wrap ging er niet in. De smaak en het gevoel waren denk ik te ingewikkeld. Nadat Levi en Jaël allebei 5 happen hadden gegeten (randvoorwaarde in huize Sies) heb ik de ultieme blijmaker ingezet: “er is nog een restje spaghetti van gisteren.” Nee, ik vind dat geen zwaktebod. Want als je eerlijk hebt geproefd, blijven er altijd dingen die je (nog) niet lust, toch? En restjes moeten ook worden opgemaakt…

De reden dat ik het recept toch op mijn blog plaats? Het was tong-strelend! Misschien niet voor kinderen, maar zeker wel voor volwassenen die van een beetje variatie houden. Timon en ik hadden dit keer dus veel geluk dat de kinderen niet mee-aten. Wij konden ’s avonds ons buikje vol eten én de volgende dag ontdekken dat deze wraps koud bij de lunch zo mogelijk nóg lekkerder zijn!

Lekker in-gewikkeld
wraps met aubergine en linzen

Nodig voor 3 personen:

100 gram linzen (ik gebruikte berglinzen)
300 ml yoghurt

1 grote aubergine
1 ui
1 teentje knoflook
za-atar (te koop bij de Marokkaanse groentewinkel)

1 doosje cherrytomaatjes
100 gram rucola (of een andere slamix)
1/2 blok witte kaas (die goedkope “feta”)

citroensap
4 of 5 wraps
bakkerstouw

  1. Laat de linzen ruim van tevoren (4 uur) weken in koud water. Kook ze volgens de gebruiksaanwijzing in 10-15 minuten gaar en giet vervolgens af.
  2. Zet een vergiet op een diep bord, leg er een schone theedoek in en giet er ongeveer 300 ml yoghurt in, als basis voor de saus. Laat de yoghurt minstens een uur uitlekken. Hoe langer je wacht, hoe dikker de uiteindelijke saus wordt.
  3. Was de aubergine, snij hem in lange plakken en grill de plakken in een grillpan aan beide kanten. Snij de aubergine vervolgens in kleinere reepjes/stukjes.
  4. Schil de ui en snipper hem. Snij ook de knoflook in kleine stukjes. Bak ui en knoflook in wat olijfolie in een koekenpan , voeg za’atar en linzen toe.
  5. Snij de witte kaas in lange dunne repen en halveer de cherrytomaatjes.
  6. Schraap de yoghurt uit de theedoek in een kommetje, voeg wat citroensap en za’atar toe en roer tot een stevig sausje.
  7. Verwarm de wraps (zodat ze soepel worden). Smeer in het midden een streep saus, stapel daar een pluk sla, een schep linzen-ui-mengsel, wat plakjes aubergine, een paar reepjes witte kaas en de gehalveerde cherrytomaatjes op. Vouw de wrap dicht als een pannenkoek. Bind er twee touwtjes omheen, strik de touwtjes en snij de wrap vervolgens in tweeën.
  8. Serveer per persoon 2 of 3 halve wraps, met nog een klodder yoghurt saus.

Je kunt de wraps lauwwarm serveren. Maar ook koud in de lunchtrommel of bij een picknick zijn ze heerlijk.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s