Beschikbaar

Over een paar dagen is het Kerst. En om heel eerlijk te zijn hebben wij nog geen Plannen. We gaan niet naar ouders of schoonouders en er komt ook niemand bij ons…

Ben je zielig als je zo vlak voor de kerstdagen nog niet weet of je Kerst alleen zult vieren? Oké, ik geef toe, met een man en vier kinderen ben je alles behalve alleen. Toch bekruipt me een beetje het gevoel dat je de kerstdagen met meer mensen dan alleen je eigen gezin hoort door te brengen. En mijn kinderen voeden dat gevoel, door aan mij te vragen wie er met de kerstdagen langskomen. Nou, niemand dus.

Ben je ‘te laat’ als je zo vlak voor de kerstdagen nog niet weet of je Kerst alleen zult vieren? Ja, daar heb je misschien wel een punt. Maar omdat ik van Typische Kerstdingen altijd een beetje opstandig word, weiger ik maanden van tevoren Plannen te maken. Ik bekijk liever vlak van tevoren hoeveel humeur en energie er in huize Sies nog over is, zo aan het einde van de drukke decembermaand. En sluit dan last minute nog aan bij een initiatief van familie, kerk of vrienden. Maar met de huidige bezoekers-beperkingen is dat dit jaar niet zo logisch.

Ben je te onzeker als je zo vlak voor de kerstdagen nog niet weet of je Kerst alleen zult vieren? Ook daar zit misschien wel een kern van waarheid in. Ik zou allerlei mensen kunnen appen en bellen of ze willen langskomen. Maar ik vermoed dat ‘iedereen’ al plannen voor de kerstdagen heeft. En ik heb geen zin in een stroom ‘nee sorry, ik heb al andere plannen’-reacties. Straks vinden mensen nog dat ik zielig ben.

Zoals het er nu naar uitziet, vieren we Kerst dit jaar ‘alleen’. Maar ik heb besloten om niet zielig te zijn. Ik ben ook niet te laat. En zeker niet onzeker. Nee, ik ben Beschikbaar! Waar het eerste kerstverhaal een dramatische wending kreeg door de boodschap van de herbergier dat er ‘geen plaats’ was voor Jozef en de hoogzwangere Maria, daar zal ik dit jaar Beschikbaar zijn. Ik zal zorgen voor voldoende eten en een fris gewassen slaapplek. Mocht er iemand aan de deur staan (al dan niet hoogzwanger), dan wil ik beschikbaar zijn om samen Kerst te vieren. (En dan ben ik mooi niet meer alleen!)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s